1, 2 en 3 september 2018; uien rooien

Uien rooien

Zaterdag 1 september ben ik begonnen met het rooien van de uien op ons bedrijf.  Maandagmiddag 3 september waren de uien eruit. Dit jaar heb ik 2 uienrassen staan, namelijk de rassen Dormo en Rockito. Deze rassen kunnen normaliter lang bewaard worden. Alleen dit jaar gaan de uien niet de bewaring in, maar gaan ze afland weg. Dit jaar heb ik uien die aangetast zijn door de schimmelziekte Fusarium. Deze schimmelziekte tast in de loop van het seizoen de uien vanuit de bodem aan. De ui gaat dan op den duur rotten. Dit jaar heb ik in dit perceel daar wat last van, wat mij heeft doen besluiten om de uien afland te verkopen om zo geen problemen te krijgen met deze uien in de bewaring. De uien moeten wat langer op het land liggen om eventuele aanwezige rotte uien te laten drogen.

Wel komen er dit jaar uien in de bewaring van een andere collega akkerbouwer. Dat zal binnenkort gebeuren.

Het uienloof is inmiddels al ver afgestorven als gevolg van een droog en warme zomer. De opbrengst valt dit jaar erg tegen. Na proefrooiingen die ik heb gedaan schat ik de opbrengst tussen de 30 en 35 ton/ha. Dat is meer dan helft minder dan in 2017. De lage opbrengst is het gevolg van de lange droge en warme zomer. Door de lage opbrengsten die in heel Noordwest Europa voorkomen is de uienprijs wel goed.

Ik rooi de uien met 1,5 meter brede Holaras uien combinatie. Voorop de 130 pk 4 cilinder Steyr 4130 Profi CVT trekker hangt de loofklapper. Deze klapper klapt het loof op ongeveer vuistdikke boven de ui af. Daarna rooit de uienrooier, die achter trekker hangt, de uien eruit. De uien vallen op een zogenaamd bed. Op het bed kunnen de uien dan nog wat nadrogen op het land. Nu is het afwachten totdat de afnemer van de uien de uien wil hebben.


1, 2 en 3 september 2018; uien rooien