31 augustus 2018; 4e proefrooiing aardappelen, ras is Innovator

5e proefrooiing aardappelen, Innovator

31 augustus 2018 een vijfde en laatste proefrooiing uit de Innovator aardappelen gehaald. Op 2 verschillende plekken in het perceel heb ik 2 maal 3 meter aardappelrug gerooid. Dit heb ik gedaan volgens de proefrooimethode van de VTA.

VTA staat voor Verenigde Telers Akkerbouw en is een vereniging van, door en voor akkerbouwers. Zij wil haar leden zo breed mogelijk informeren op het gebied van agrarische markten. Het is een non-profit organisatie. De VTA-leden vertegenwoordigen 40% van het Nederlandse consumptieaardappelareaal en eveneens een aanzienlijk deel van het uien- en knolselderijareaal. VTA voorziet telers van markt- en prijsinformatie voor 5 verschillende gewassen: consumptieaardappelen, uien, knolselderij, wortelen en graan. (bron: VTA) Zelf ben ik ook lid van deze vereniging. Later deze zomer organiseert VTA proefrooiingen van o.a. aardappelen en uien onder de leden. De proefrooiing doet de teler zelf. Nu ga ik zelf elke week het groeiverloop bijhouden van onze Innovator aardappelen.

Het ras die ik dit jaar teel is de Innovator. Er word 8,8 ha geteeld in 2018. Dit aardappelras is heel erg geschikt voor het maken van frietjes. Vooral MacDonald’s en KFC zijn gek op dit frieten van dit ras. De aardappels worden in de pool van APF Holland BV uit Dronten afgezet.
Om te zien hoe de aardappels dit jaar wekelijks op Harrysfarm gegroeid zijn is te zien op de gewasgroei pagina hier.

De aardappels zijn inmiddels al zo ver afgestorven dat dit de laatste proefrooiing is.

31 augustus 2018; 4e proefrooiing aardappelen, ras is Innovator

31 augustus 2018; 4e proefrooiing aardappelen, ras is Innovator


De loofdoding, voor een goeie afharding van de knol en knolkwaliteit, is vanmiddag de 31e ook uitgevoerd. Het duurt dan nog ca. 2-3 weken voordat de aardappelen dan gerooid gaan worden.

31 augustus 2018; 4e proefrooiing aardappelen, ras is Innovator


Volgens de laatste proefrooiing zijn de aardappelen toch nog wat bijgegroeid van ca. 38 ton/ha  vorige week naar ca. 41 ton/ha deze week. Het blijven uiteraard proefrooiingen. Het kan ook iets meer of minder zijn, maar de opbrengst zal dit jaar bij ca. 40 ton/ha blijven steken. Dat is toch ongeveer 15 ton/ha lager dan wat we gemiddeld op ons bedrijf aan opbrengst kunnen halen. De prijs daarentegen kan heel veel goed maken. De prijs van de aardappelen is op dit moment stukken beter dan vorig jaar. Nu tussen 25-30 eurocent/kg. Vorig jaar rond de 5 eurocent/kg. Aangezien in een groot deel van Noord Europs de aardappelopbrengsten door de droogte zullen tegenvallen kan deze prijs in de loop van het seizoen zelfs nog wel wat stijgen.

Hieronder de foto’s van de 2 manden die gerooid zijn. Op de linkerfoto de mand met de aardappels die groter dan 50 mm zijn. In de andere mand de aardappels die kleiner 50 mm zijn.


Hieronder in de tabel de proefrooiing van vandaag en van de overige jaren. Goed is te zien dat de aardappelen vanaf 3 augustus 2018 niet veel gegroeid zijn.

31 augustus 2018; 4e proefrooiing aardappelen, ras is Innovator