4 september 2017; uien gerooid

Uien rooien

Onder mooie droge omstandigheden zijn 2,3 en 4 september de uien op ons bedrijf gerooid. Dat is 10 dagen eerder dan vorig jaar. Dit jaar heb ik 3 verschillende uien rassen staan, waarvan het ras Dormo het grootste areaal heeft, namelijk 6,8 ha. Verder heb ik van de rassen Rockito en Hyfive van ieder 1 ha staan. Goed om te zien is dat de Hyfive wel wat later is. Deze is dan ook wat groener gerooid. De opbrengst ziet er goed uit. Bruto zal er rond de 80 ton/ha geoogst worden.

Meer info over de Hyfive van De Groot en Slot.
Meer info over de Dormo van Hazera.
Meer info over de Rockito van Seminis.

13 augustus 2017; gewasgroei uien, ras is Dormo

Op de foto de indeling te zien van de uien rassen op Harrysfarm. De foto is 13 augustus 2017 genomen.

Ik rooi de uien met 1,5 meter brede Holaras uien combinatie. Voorop de 130 pk 4 cilinder Steyr 4130 Profi CVT trekker hangt de loofklapper. Deze klapper klapt het loof op ongeveer vuistdikke boven de ui af. Daarna rooit de uienrooier, die achter trekker hangt, de uien eruit. De uien vallen op een zogenaamd bed. Op het bed kunnen de uien dan nog wat nadrogen op het land. Na ca. 2 dagen worden de uien vaak van het bed opgeladen en gaan dan de uienbewaring in.

De uien worden ongeveer gerooid als ca. 60% van het loof afgestorven is. Dit hangt natuurlijk ook af of het weer het toelaat om dan te rooien. We rooien de uien als deze winddroog zijn. Meestal is dat na 10 uur in de ochtend. Is er veel dauw dan ook nog wel eens later.
Meer info over de Holaras uienrooicombinatie.
Meer info over de Steyr 4130 Profi CVT trekker.