7 april 2012: weekoverzicht pootgoed halen & strooien

7 april 2012: weekoverzicht pootgoed halen & strooien

Afgelopen week het pootgoed gehaald en het perceel waar de aardappels komen bemest met kunstmest. Maandagmorgen 2 april onder bijna windstil weer het perceel waar de aardappels komen, het ras Ramos, bemest met 600 kg KAS kunstmest/ha.

Woensdagmorgen 4 april nog een klein buitje regen gehad van 1,5 mm. Lekker fris voor de wintertarwe. Die kan wel wat regen gebruiken. Ook dezelfde ochtend, voor mij de eerste voor de groep de tweede,  een Veldleeuwerik bijeenkomst gehad. Zeer leerzame ochtend waar 1 van de deelnemers in de groep van totaal 12 zijn duurzaamheidsplan presenteerde. Tevens kregen we van iemand van het HLB uitleg hoe we een bemestingsonderzoek van grond moeten lezen. Al met al een interessante ochtend. Het is de bedoeling dat we eens per maand met elkaar afspreken.

Donderdag, vrijdag  5 en 6 april heb ik alvast mijn pootgoed gehaald. Het pootgoed van het ras Ramos wat ik komend jaar teel ligt opgeslagen bij De Kubbe BV te Biddinghuizen. Van te voren is het wel belangrijk om een afspraak te maken want op een drukke dag wordt er ca. 1000 ton pootgoed afgeleverd. Totaal heb ik voor ruim 9 ha 24 ton pootgoed nodig. Dit pootgoed heeft een maatverhouding tussen de 35 en 50 mm. Ik moest daarom ook 3 maal rijden om het pootgoed thuis te krijgen.

Voor het oplossen van de toenemende bacterie-problematiek is wassen en ontsmetten met Agriclean van essentieel belang. Door deze behandeling, worden alle aan de buitenkant van de aardappel aanwezige bacteriën en schimmels gedood en wordt zo een verdere besmetting voorkomen. Omdat alle grond ook is verwijderd wordt verspreiding van grondgebonden ziekten, zoals nematoden, poederschurft, fusarium (in uien) en rhizomanie (in suikerbieten) voorkomen. (Bron: De Kubbe BV)

7 april 2012: weekoverzicht pootgoed halen & strooien

Doordat de aardappels net uit de koeling komen met een temperatuur van ca. 4,7 graden laat ik ze eerst een paar dagen bij mij in de schuur staan. Zo kunnen ze een beetje opwarmen voordat ze de grond in gaan.

Na de Pasen hoop ik met het poten van de aardappelen te kunnen starten.