15 april 2012: weekoverzicht poten

15 april 2012: weekoverzicht poten

Vrijdagmorgen 13 april begonnen met aardappels poten. Dit jaar ben ik 14 dagen later met poten dan vorig jaar. Door het koude weer voelt het niet dat het al 13 april is terwijl vorig jaar om deze tijd het heerlijk weer was. Voor het tweede achtereenvolgende jaar poot ik het ras Ramos. Ik teel deze voor APF Holland uit Dronten. Het ras wordt voornamelijk gebruikt om de aardappels te verwerken tot fritesaardappelen. Vrijdagmorgen voor de koffie de pootmachine klaargemaakt. Na de koffie (meestal rond 10 uur) de eerste meters gemaakt. Het poten ging onder ideale omstandigheden. Na de 15 mm regen van afgelopen week is de grond mooi vochtig. De aardappel komt nu in mooie vochtige grond te liggen.

De kipwagen waarin het pootgoed zit had ik gelukkig al afgedekt met een plastic kleed. Maar de pootmachine niet, dus snel naar de schuur gereden en gewacht tot de korte bui van 0,5 mm voorbij was. Na de regenbui kon ik weer verder met poten.

15 april 2012: weekoverzicht poten

Het vullen van de pootmachine. Het transportbandje achter de kipwagen kun je heen en weer zwenken zodat de aardappels mooi verdeeld kunnen worden over de bunker van de pootmachine.

Met de pootmachine van mijn collega kan ik 4 rijen tegelijkertijd poten. Tussen de rijen zit 75 cm afstand. In de rij zit ca. 33 cm afstand. Per ha worden er ca. 40.000 knollen gepoot. In de pootmachine kan ik wel 1000 kg aardappelen meenemen. Na 1 rondje ( totaal ca. 800 meter) poten vul ik de pootmachine dan weer.

Op de pootmachine zit ook missercontrol. Dat wil zeggen dat er een sensor bij het poten kijkt of er geen missers zijn. Is dat wel zo dan gaat er een piep af en geeft de console aan welke nummer van de pootmachine een misser geeft. Het kan zijn dat het pootgoed niet goed bij de poterbakjes komt of dat er aardappels afvallen. Door dit bij te stellen kan het probleem verholpen worden.

Nu maar hopen dat er straks tijdens het groeiseizoen mooie aardappels onderkomen. Binnen een paar weken moeten we nog wel met een rijenfrees de aardappelruggen aanaarden. Zo hebben de aardappels genoeg ruimte om in de aardappelrug te groeien zonder dat ze buiten de rug groeien, want dan krijg je groene aardappelen en dat willen we niet.

Maandag moet ik nog wel de spuitpaden poten. Als dat gebeurt is zitten alle aardappelen in de grond.