29 april 2024; uien zaaien

Uien zaaien

Het is eindelijk dan zover. De uien kunnen worden gezaaid. Het is niet zo laat als vorig jaar. Toen werden de uien pas 2 mei gezaaid. Loonbedrijf Breure heeft de uien net als andere jaren weer gezaaid. Nadat het perceel voor een tweede maal bewerkt is met de Steketee Maxisprint sneleg ligt de grond om in te zaaien er een stuk beter bij dan 2,5 week geleden.
Er ligt nog wel een kluitje bovenop, maar dat is niet erg. De uien komen mooi in de vochtige grond te liggen.

Bij het uien zaad wordt ook nog wat granulaat toegevoegd. Dit is een meststof, Humostart genaamd. In deze meststof zit o.a. stikstof en fosfaat en nog wat spore-elementen. Vooral de fosfaat geeft de uien een betere wortelontwikkeling en daardoor een sterkere begin groei. Bovenop de uienzaaimachine zitten grote witte bakken waar het granulaat in gaat. Via slangetjes wordt de meststof beneden rondom het zaadje gelegd.

Dit jaar zaaien we het ras Promotion. Dit is een ras gekweekt door Syngenta. Voordeel van dit ras is dat het de uien een goed wortelgestel geeft. In droge tijden kan dat een groot voordeel geven. Per ha zijn 4,3 eenheden (pakken zaad)  gezaaid. Dat is goed voor 1.075.000 zaden per ha.