1 april 2012: weekoverzicht uien en bieten gezaaid

1 april 2012: weekoverzicht uien en bieten zaaien

De suikerbieten en uien zijn gezaaid. Dit is een week eerder als vorig jaar. Maandagmorgen 26 maart ben ik begonnen met het zaaiklaarleggen van het suikerbietenland. Dit stuk van ca. 9,5 ha is in 1997 en 1998 gediepploegd.  De grond is mooi opdrachtig, waardoor het bewerken van het land erg mooi ging. Af en toe een kluitje maar dat is niet erg.

Komend jaar voor het derde achtereenvolgende jaar krijg ik een suikerbietenproefveld van SES van der Have uit Rilland op mijn bedrijf. Dit jaar een ha minder, nu 1,78 ha.
SES van der Have heeft dit jaar geïnvesteerd in een 2e handse New Holland trekker (andere jaren huurden ze een trekker) met dubbele banden achterop en tevens gaan ze voor het eerst werken met GPS. Het GPS systeem wat hun gebruiken is van SBG. De proefvelden kunnen ze zo mooi recht zaaien en het scheelt een hoop tijd met het uitzetten van het proefveld. In de galerij hierboven staat de combinatie nog op de dieplader. Ze willen ook de bietenrooier aanpassen met GPS.

1 april 2012: weekoverzicht uien en bieten gezaaid

Dit jaar worden er 1980 plots gezaaid.

Nadat het proefveld is gezaaid kunnen mijn eigen suikerbieten gezaaid worden. Deze liggen om het proefveld heen. Net als andere jaren verzorgd loonbedrijf De Waard uit Biddinghuizen het zaaien.

Het ras wat ik dit jaar gezaaid heb is Bantam van SES van der Have. Dit is een witte bietencysten resistent ras. Op dit perceel komt een lichte besmetting voor en na een advies gehad te hebben van het IRS, heb ik voor dit ras gekozen. Waar het proefveld ligt is geen besmetting aanwezig.

In dezelfde week zijn ook de uien gezaaid. Dit jaar 7,2 ha uien van het ras Hypark. Het uienzaaien verzorgt voor het tweede jaar loonbedrijf Breure uit Swifterbant. Dit jaar is de trekker een Valmet voorzien van GPS. Dit is het zelfde systeem waarmee ik ook het land zaaiklaar gelegd heb, namelijk Trimble.

Nu het inmiddels behoorlijk droog is en komende week word ook nog bijna geen regen verwacht ben ik benieuwd of dit zaadje wel gaat kiemen. Vocht is toch nodig om tot ontkieming te komen. En daar is toch wel meer als 5 mm regen voor nodig. Via twitter heb ik al geluiden gehoord over het beregenen van de uien. Zelf ben ik hier geen voorstander van. In 2007 heb ik het wel gedaan, 2 maal zelfs, maar kon toen achteraf niet echt zeggen dat het echt effect heeft gehad. De natuur is moeilijk te regelen. Vaak als het droog is waait het ook nog hard. We wachten het maar af.

Het volgende wat nu op de planning staat zijn het poten van de aardappels. Vorig jaar had ik ze er al in op 31 maart. Komende week wordt erg koud weer voorspeld. Ik wacht nog maar even af.  Voor het poten is het nog erg vroeg. Midden april is vind ik de mooiste tijd om te poten dan wordt de grond ook wat warmer. Maar nu is het nog droog. Dus misschien verander ik nog van mening. Ik moet het pootgoed eerst nog ophalen.