3 en 4 april 2018; aardappels afleveren

Aardappels oogst 2017 afgeleverd

Dinsdagochtend om 1.00 uur ben ik begonnen met het afleveren van de aardappels uit de bewaring. Het ras is Eurostar. De aardappels heb ik in de pool met voorverkoop zitten bij APF Holland te Dronten. In deze pool zitten meerdere akkerbouwers die aan APF Holland leveren. APF Holland verkoop,  in overleg met een poolcommissie van enkele akkerbouwers, de aardappels voor de akkerbouwers die meedoen in de pool. De pool loopt vanaf het voorjaar 2017 tot de zomer van 2018. Het zijn alleen aardappels van oogst 2017 die ze verkopen en van een paar bepaalde rassen zoals in mijn geval de Eurostar. Na het afleveren krijg ik over de netto kg aardappels een voorschotsprijs. In juli 2018 wordt de gemiddelde poolprijs over het oogstjaar 2017 door APF Holland bekend gemaakt. Dan krijg ik de uiteindelijke uitbetalingsprijs uitgekeerd.
De aardappelprijzen zijn op dit moment uitermate slecht. Door uitbreiding van areaal in Europa en ook nog eens goeie opbrengsten in 2017 zijn de prijzen zo laag.

De aardappels worden verwerkt als friet. De aardappels gaan naar Agrarfrost in Duitsland. Deze frietfabriek ligt op ca. 3 uur rijden vanaf Flevoland. Dit jaar ben ik wat vroeger met afleveren, omdat er dit jaar wat afwijkende aardappelen inzitten die de bakkleur van de friet kunnen beïnvloeden. Zie de foto’s hieronder. Dit zijn wel de extreme gevallen.

15 oktober 2017; aardappeloogst 2017

Door het nemen van monsters vanaf de bewaring wordt de bakkwaliteit regelmatig in de gaten gehouden door APF Holland. Zo kan men het juiste verkoopmoment goed bepalen.

11 maart 2015; bakkwaliteit aardappelen bepalen

Deze foto is genomen van een monster aardappelen in 2015.

Hoe men nu de juiste bakkleur en verdere kwaliteit bepaalt is te zien in dit artikel.

Dinsdag zijn er in totaal 16 vrachtwagens met aardappels afgeleverd. Woensdagochtend om 6.00 uur is de 17e en laatste vracht afgeleverd. Ik schep de aardappels met de heftruck en schepbak op uit de bewaring. Daarna kiep ik de aardappels in een zogenaamde stortbak. Die voert de aardappels over een reinigingsset met rollen, waarna er nog grond en eventuele loofjes worden verwijdert. Daarna komen de aardappels op de band terecht die de aardappels naar de vrachtwagen transporteert. Zie foto’s hieronder.

De bewaring is nu helemaal leeg. In september van dit jaar komt de nieuwe oogst van de aardappels erin.