11 maart 2015; bakkwaliteit aardappelen bepalen

11 maart 2015; bakkwaliteit aardappelen bepalen

De kwaliteit van de in de aardappelbewaring liggende fritesaardappelen wordt door APF Holland uit Dronten goed in de gaten gehouden. Vandaag werden 2 monsters uit de bewaring gehaald. Doel, de bakkwaliteit bepalen. Mijn aardappelen uit de bewaring worden later dit jaar (april/mei) afgeleverd en gaan naar de fritesindustrie toe. De consument wil een mooi blank frietje op zijn bord en daarom is het van belang om de bakkwaliteit van onze aardappelen goed in de gaten te houden. In onderstaande fotoserie is te zien hoe dit word bepaalt. Marcel van APF Holland heeft op 2 plekken uit de aardappelbewaring 25 knollen gehaald. Deze worden bij APF Holland in Dronten beoordeelt op o.a. de bakkleur. Dit heeft hij bij meerdere aardappeltelers in Flevoland gedaan. Zo kan APF Holland inschatten of een partij aardappelen misschien toch eerder afgezet moet worden naar de fritesindustrie. Hier op de foto worden op 1 plek uit de bewaring 25 knollen bij elkaar gezocht en in een zakje gedaan met een etiket van de naam van de teler erop en waar ongeveer uit de bewaring het monster is genomen. 1 zakje met 25 knollen. De zakjes met knollen worden bij verschillende telers, die aardappels telen voor APF Holland, uit de aardappelbewaring gehaald en naar Dronten gebracht. Daar word de bakkwaliteit bepaalt.

Veel meer achtergrond informatie over de bakkwaliteit van aardappelen is te vinden op de website van Kennisakker.