22 maart 2018; demonstratie ecoploegen bij WUR te Lelystad

Demo voorjaarsploegen bij WUR te Lelystad

Dat het ondiep ploegen steeds meer begint te leven onder de akkerbouwers bleek wel tijdens de velddemo voorjaarsploegen bij de WUR te Lelystad. Onder grote belangstelling van ca. 300 akkerbouwers uit Flevoland en ook daar buiten heeft Joost Rijk van WUR in samen werking met Christoffel Den Herder van Delphy bij de Wageningen University & Research te Lelystad een demomiddag georganiseerd met 3 verschillende type ecoploegen. Tijdens de demo kon men ook nog zaaibedbereiders bekijken.
De demo werd mede ondersteund door de Provincie Flevoland vanuit het Actieplan Bodem en Water vanuit het project, Zicht op de Bodemstructuur.

Het ecoploegen (ondiep ploegen op ca.15 cm diepte i.p.v. 25 cm) krijgt steeds meer aandacht onder de akkerbouwers. Vandaar dat deze demonstratie een uitgelezen mogelijk was om de verschillende ploegen te bekijken en te vergelijken.

Doordat een dag ervoor drijfmest is uitgereden op de te ploegen akker en op de ochtend van de dag zelf was er ook nog 4 mm regen gevallen ging het bovenover ploegen allemaal maar net. De zaaibedbereiders kwamen door het net iets te natte weer dan ook niet in actie. De ploegen uiteraard gelukkig wel.

Ik volg de ontwikkelingen op het gebied van ondiep ploegen goed. Voordelen van ondiep ploegen zijn o.a. minder brandstof verbruik, geen ploegzool meer en het organische stof wordt bovenin  beter op peil gehouden wat weer heel goed is voor het bodemleven. Een nadeel zou kunnen zijn dat het waterbergend vermogen minder is, maar daar zijn de meningen over verdeeld.

Er werden deze middag 3 ploegen vergeleken, een Rumpstad, een Ovlac en een Kramer ploeg. In de schuur bij Professor Broekema Hoeve werd door Christoffel den Herder van Delphy eerst uitleg gegeven over het ecoploegen. Daarna gingen we lopend naar het veld waar de demo werd gehouden.

22 maart 2018; demonstratie ecoploegen bij WUR te Lelystad


Eerst was de Ovlac ploeg aan de beurt om zijn kunsten te laten zien. Dit is een Spaanse ploeg.


Daarna kwam de Kramer aan de beurt. Deze ploeg is van Italiaanse makelij en geïmporteerd door Kramer.


En als laatste de Rumpstad ecoploeg, van Nederlandse makelij.

Het was een erg interessante leerzame middag.

Nog meer foto’s en video’s van deze middag zijn ook te zien op de website van Trekkerweb.