15 januari 2019; Landelijke uiendag, mooistebewaarui verkiezing

Themadag uien en Mooiste bewaarui

15 januari heeft Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) in samenwerking met Agrifirm en Bejo Zaden/De Groot en Slot de jaarlijkse themadag uien georganiseerd. Tijdens deze dag komen uientelers vanuit het hele land in de Meerpaal te Dronten bijeen om kennis over de uienteelt te vergaren en uit te wisselen. Een aantal sprekers vertellen tijdens de themadag in het theater van de Meerpaal over bepaalde uien gerelateerde zaken zoals de markt, resultaten uienonderzoek, watermanagement etc.

De rode draad deze dag is elk jaar de verkiezing van de mooiste bewaarui van Nederland. Zelf heb ik ook een aantal jaren hier succesvol aan meegedaan. In 2017 won ik de eerste prijs en de publieksprijs. Zie artikel hier.

De sport is om in een klein wit bakje de uien zo mooi mogelijk te presenteren. De vorm, kleur, uniformiteit, huidvastheid, sortering en algemene indruk worden zoals beoordeelt door een vakjury. Samen met 2 anderen zit ik nu voor het tweede jaar in deze jury. Bij Delphy worden de uien door de jury beoordeeld. (zie foto’s onder)

Dit jaar deden er maar liefst 27 deelnemers mee.


Tijdens de themadag kunnen de bezoekers van deze dag ook een stem uit brengen op de mooiste bewaarui, namelijk alle bakjes met gepresenteerde uien staan ter beoordeling in de Meerpaal. Het bakje met uien met de meeste stemmen krijgt de publieksprijs.


Net als vorig jaar werd Piet Jan van der Eijck uit Dronten de winnaar met het bakje met de mooiste uien. Landbouwbedrijf Odding won de publieksprijs. Ook nu was de belangstelling weer groot bij de verkiezing. Het is dan ook een hele mooie promotie voor de uiensector.

Hieronder de uitslag van de verkiezing.

15 januari 2019; Landelijke uiendag, mooistebewaarui verkiezing

Presentatie van Uireka met resultaten uienonderzoek.

Artikel van Akkerwijzer met Gijsbrecht Gunter van de Holland Onions Association over het droge uienjaar 2018.
Artikel van Akkerwijzer met Paul Goorden van Uireka en Cebeco Agrochemie en Janny Peltjes van het HLB  over o.a. het wegvallen van zaadcoating en de uienvlieg.

Artikel van Akkerwijzer over de verkiezing.

Artikel van de Drontenaar over de verkiezing.