29 oktober 2018; gewasgroei groenbemester perceel 1

Groenbemesters doen het goed

De groenbemesters die in 3 percelen gezaaid zijn doen het erg goed dit jaar. De groenbemesters zijn begin augustus in de tarwe stoppel gezaaid en een andere groenbemester half september in het geoogste uienland. Door een erg mooie warme zomer en nazomer zijn ze flink ontwikkeld. De beworteling is erg goed dit jaar. Bij het graven van een zogenaamde profielkuil is dat goed te zien.
Een groenbemester is een gewas dat na een vroege hoofdteelt, zoals vooral graan en soms uien, gezaaid word. De groenbemester brengt organische stof in de bodem, herstelt de bodem door een goede beworteling, legt nutriënten vast zoals stikstof en zorgt ervoor dat de grond beschermt word tegen regen en wind. Sommige groenbemesters bestrijden ook bepaalde schadelijke aaltjes. Tevens zorgt het voor meer biodiversiteit (bij bloei heeft een groenbemester een grote aantrekkingskracht van o.a. bijen en andere nuttige insecten). Ook voldoen we door het zaaien van groenbemesters aan de zogenaamde vergroeningseisen. Hier moet men als akkerbouwer wettelijk aan voldoen.

Hieronder meer info over de ingezaaide percelen met groenbemesters.

Perceel 1 is 9 augustus ingezaaid in de tarwestoppel met een mengsel van bladrammenas, haver en phacelia. Dit perceel is voor het zaaien bemest met ca. 37 m3 varkensdrijfmest en 18 ton Champost/ha

Perceel 5 is 12 augustus ingezaaid in de tarwestoppel met een mengsel van bladrammenas, haver en phacelia. Dit perceel is voor het zaaien bemest met ca. 37 m3 varkensdrijfmest

Perceel 4 is 21 september ingezaaid met gele mosterd.  Dit perceel is niet bemest.

Hieronder op de kaart is te zien waar de percelen liggen.

Bouwplan 2018; groenbemesters


Hieronder foto’s van de groenbemester die op Perceel 1 groeit. Deze groenbemester wil ik nog ploegen, maar om het netjes te kunnen omploegen zal ik deze eerst kort klepelen.


Hieronder foto’s van de groenbemester die op Perceel 4 groeit. Op dit perceel komen in 2019 aardappelen te staan, er is een kans dat ik deze groenbemester niet ga ploegen. In 2016 heb ik dat ook niet gedaan en dat is goed bevallen. Door vorst zal de gele mosterd kapot vriezen. Bij het poten heb ik dan geen last meer van de gele mosterd.


Hieronder foto’s van de groenbemester die op Perceel 5 groeit.Deze groenbemester wil ik nog ploegen, maar om het netjes te kunnen omploegen zal ik deze eerst kort klepelen.

De beworteling is erg goed en de grond is bij het beoordelen van de beworteling nog steeds erg droog.

Op deze pagina is de groei van de groenbemesters wekelijks te volgen.