9 augustus 2018; groenbemester zaaien

Eerste perceel tarwestoppel ingezaaid met groenbemester

Het eerste perceel, perceel 1 op ons bedrijf, is ingezaaid met een groenbemester. Dit jaar heb ik gekozen voor een mengsel van haver, bladrammenas en phacelia.  Per ha is 25 kg haver, 10 kg bladrammenas en 5 kg phacelia ingezaaid.
Haver heeft een intensieve beworteling en is bladrijk. Bladrammenas heeft een mooie penwortel die diep wortelt en phacelia heeft een zeer intensieve beworteling. Als het meezit kan de laatste ook nog bloeien wat zeer nuttig is voor diverse insecten zoals bijen. Een hele mooie combinatie. Ik meng de groenbemester zelf door elkaar.

Het perceel heeft eerder al een bemesting gehad met ca. 37 m3 varkensdrijfmest per ha.

31 juli 2018; sleepslangen tarwestoppel


Verder is er 18 ton champost per ha op gekomen.

6 en 7 augustus 2018; champost verspreiden


Daarna is het perceel losgetrokken met een Lemken Karat cultivator.

3 augustus 2018; wintertarwe stoppel lostrekken


Het perceel is ingezaaid met de Lemken Zircon rotorkopeg en Lemken Saphir zaaimachine. Ik had wel eerder kunnen zaaien, maar omdat de grond nogal droog is, gewacht tot er serieuze regen voorspeld werd. Inmiddels heeft het wat geregend. Door de hoge bodemtemperatuur zal het zaad snel kiemen.