9 augustus 2018; Rondje met Michiel

Rondje met Michiel

Michiel van de Vate, teelt- en gewas adviseur bij Van Wesemael Biddinghuizen, komt wekelijks elke donderdag langs om de gewassen te inspecteren op de aanwezigheid van schimmels, insecten, onkruiden en andere teeltaangelegenheden.


Vandaag werd vooral gekeken naar het gewas uien en aardappelen. In de uien komen door het warme en droge weer veel tripsen voor. Bij de uien is het de soort, de tabakstrips, die veel schade kan veroorzaken. Deze trips lijkt veel op het zogenaamde “onweersbeestje”. De trips geeft in uien zuigschade in het blad, waardoor opbrengstderving kan ontstaan. Met behulp van enkele insecticiden kan er wel wat aangedaan worden, maar omdat de trips zich diep in de knikken van de uienpijpen verschansen is deze zo moeilijk te bestrijden. Op de foto hieronder zijn larven van de trips waar te nemen. Het zijn de lichtgekleurde beestje op de uienpijp.

9 augustus 2018; Rondje met Michiel

Zoals we bij bijvoorbeeld luizen wel natuurlijke vijanden hebben is dat bij trips heel weinig. Vandaag deden Michiel en ik wel de ontdekking dat in de uien langs de akkerrand veel kleine zwarte beestjes op de uienpijpen lopen. Dit zijn roofmijten (soort klein spinnetje) die wel tripsen verorberen.


Ook vinden we eitjes van de gaasvlieg. De gaasvlieg legt haar eitjes op de uienpijp. De eitjes staan op een steeltje. Uit dat steeltje komt later een larve en deze jaagt op de tripsen. Op de eerste foto een eitje op een steeltje van de gaasvlieg.

9 augustus 2018; Rondje met Michiel

Eitje van de gaasvlieg.

9 augustus 2018; Rondje met Michiel

De larve van de gaasvlieg.


In de uien komt dit jaar bij mij ook de schimmelziekte, Fusarium voor. Deze schimmelziekte gedijd goed in warme zomers, zoals deze zomer. De schimmel infecteert de ui vanuit de bodem. Het blad en de wortels gaan dood en de uienbol gaat vanonder bij de wortel rotten. Fusarium is in uien heel moeilijk te bestrijden. Volledig resistente rassen zijn nog niet op de markt.
Meer info over Fusarium.

9 augustus 2018; Rondje met Michiel


Net als Fusarium gedijd ook Pinkroot goed dit jaar. Michiel en ik vonden een paar plekjes met deze ziekte. De wortels van de uien worden roze tot paars.
Meer info over Pinkroot.


Als laatste hebben Michiel in ik nog even gekeken wat er nu onder de aardappels aan knollen zit.

9 augustus 2018; Rondje met Michiel