31 juli 2018; sleepslangen tarwestoppel

Sleepslangen bemesten wintertarwe stoppel

Dinsdagmorgen 31 juli vroeg in de ochtend rond 6.30 uur is loonbedrijf Breure uit Swifterbant begonnen met het bemesten van de wintertarwestoppel met de sleepslangcombinatie. Mesthandel Jan Bakker heeft de mest, varkensdrijfmest, aangevoerd. In totaal zijn op 18,5 ha 19 vrachten varkensdrijfmest uitgereden, ca. 37 m3 per ha.

De mest wordt via vrachtwagens van Jan Bakker aangevoerd en in een grote mestcontainer van loonbedrijf Breure gepompt. Breure pompt de mest vanuit de container via een grote slang naar de mestinjecteur die de mest in de tarwestoppel injecteert. De slang is zo lang dat deze achter de mestinjecteur aan sleept. Vandaar de naam sleepslangen.
Voor ons akkerbouwers is de varkensmest erg nuttig omdat er stikstof, fosfaat en kalium in de mest zit die goed is voor onze bodem. Voordeel is ook dat de later nog in te zaaien groenbemester door de stikstof die in de mest zit kan groeien. Tevens krijgen we een vergoeding voor de mest. Daardoor hoeven we geen dure kunstmeststoffen in te kopen. Volgens de Nederlandse mestwetgeving mogen we uiteraard niet onbeperkt mest uitrijden. Daar liggen wel bepaalde regels onder.