6 en 7 augustus 2018; champost verspreiden

Champost verspreiden

Maandagavond 6 en dinsdagmorgen 7 augustus heb ik op 1 tarwestoppel champost laten verspreiden. De champost is met de combinatie van akkerbouwbedrijf Dogterom uit Lelystad verspreid. Per ha is er ca. 18 ton champost  op de tarwestoppel verspreid.

Champost is een product dat afkomstig is uit de teelt van champignons. Het is de voedingsbodem waarop de champignons groeien. In het product zit veel organische stof. Om het organische stof gehalte op peil te houden is dit als alternatief van compost een mooi product. Tevens bevat de champost nog o.a. stikstof, fosfaat en kalium.  1.000 kg champost bevat gemiddeld:

340 kg droge stof
200 kg organische stof
45 kg calcium
6,7 kg stikstof (hiervan hoeft maar 25% te worden berekend in de aangifte)
3,6 kg fosfaat
9 kg kalium
2,5 kg magnesium
1 m³ champost weegt ongeveer 560 kg. Voor meer info over champost in de akkerbouw klik hier.

De champost is in de winter al aangevoerd. Hier een artikel over de aanvoer van de champost op Harrysfarm.


Nadat de champost is verspreid, werk ik deze direct in met de Lemken Karat cultivator. Later zaai ik de tarwestoppel in met een groenbemester.