4 augustus 2017; champost verspreiden

Champost verspreiden op tarwestoppel

Vrijdagmiddag is 180 ton champost verspreid. De champost is verspreid over 1 van de twee vrij gekomen tarwepercelen. Dit perceel is 10,5 ha. De 180 ton champost is in het voorjaar geleverd. Gertjan Dogterom uit Lelystad heeft de champost verstrooid.

Champost is een product dat afkomstig is uit de teelt van champignons. Het is de voedingsbodem waarop de champignons groeien. In het product zit veel organische stof. Om het organische stof gehalte op peil te houden is dit als alternatief van compost een mooi product. 1.000 kg champost bevat gemiddeld:

340 kg droge stof
200 kg organische stof
45 kg calcium
6,7 kg stikstof (hiervan hoeft maar 25% te worden berekend in de aangifte)
3,6 kg fosfaat
9 kg kalium
2,5 kg magnesium
1 m³ champost weegt ongeveer 560 kg. Voor meer info over champost in de akkerbouw klik hier.