7-11 augustus 2017; Groenbemester gezaaid in tarwestoppels

Groenbemesters gezaaid in tarwestoppels

Afgelopen week zijn in de geoogste wintertarwe percelen groenbemesters gezaaid. Zaterdag 5 augustus de eerste tarwestoppel losgetrokken met een 3 meter brede Kongskilde triltandcultivator.

Maandag 7 augustus deze tarwestoppel ingezaaid met de 3 meter brede Lemken zaaicombinatie. In dit perceel heb ik een groenbemester mengsel van DSV zaden gezaaid. Dit mengsel heet, Terralife solarigol. In dit mengsel zitten 7 soorten.
Deze soorten zijn: 8 % Alexandrijnse klaver, 1 % Deder, 7 % vlas, 15 % Niger, 20 % Japanse haver, 14 % Village rammenas en 35 % zomerwikken. Naast een goede beworteling en veel biomassa zorgen de vlinderbloemige soorten in dit mengsel voor stikstofbinding.  In het zuidwesten van het land zijn erg goeie ervaringen met dit mengsel. Een reden om het ook eens op ons bedrijf te proberen.

Meer info over het Terralife solarigol mengsel.

Na de oogst van wintertarwe zorgt de groenbemester er voor dat de grond weer kan herstellen. De grond word goed doorwortelt. De groenbemester levert organische stof, waarvan het bodemleven kan profiteren. Sommige groenbemesters bestrijden tevens aaltjes die schade veroorzaken in sommige gewassen zoals suikerbieten. Tevens leggen de groenbemesters ook stikstof vast waar het volggewas ook van kan profiteren.

We moeten vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid sinds 2015 voldoen aan zogenaamde vergroeningseisen. Dit betekent dat we aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Hier moeten we ook rekening mee houden met het zaaien van een groenbemester. Vandaar dat het tegenwoordig verplicht is om een mengsel te zaaien.


Dinsdagmiddag begonnen met de tweede tarwestoppel. Hier de sporen van o.a. de mestverspreider, die de champost uitgereden heeft, losgetrokken met een Evers woelpoot.


Dinsdagavond viel er ca. 14 mm regen waardoor het nog te nat was om de volgende dag deze in te zaaien. Woensdagmiddag droogde het genoeg af zodat ik deze tarwestoppel los kon trekken met de triltandcultivator.


Donderdagmiddag 10 augustus begonnen met het inzaaien van de groenbemester in deze tarwestoppel. In deze tarwestoppel heb ik bladrammenas gezaaid. Hieraan is 3 % zwaardherik toegevoegd. Tevens heb ik er nog wat phacelia aan toegevoegd. De imker op ons bedrijf zal hier erg blij mee zijn. Vrijdagmiddag 11 augustus zat deze groenbemester er ook in.