30 oktober 2015; 1e 2 percelen ploegen

30 oktober 2015; 1e 2 percelen ploegen

De eerste 2 percelen zijn inmiddels geploegd. De percelen waar afgelopen jaar de uien en suikerbieten stonden heb ik omgeploegd. Dit jaar gaat het ploegen zwaar. Vooral het perceel waar de uien stonden ploegde zwaar om. De Flevolandse klei is taai. Oorzaak is o.a. de natte augustus en septembermaand die we achter de rug hebben, maar ook omdat we 2 winters geen vorst van betekenis hebben gehad. Er wordt geploegd met een 4 schaar Rumptstad wentelploeg met daarvoor een Steyr 6140 CVT trekker van 140 pk. De klei is taai. De ploegsnedes glimmen er daardoor over. Op het uienland moet de Steyr er flink aantrekken. Hard rijden zit er niet in. Ik werk al een aantal jaren met automatische ploegbesturing, Geoplow van Agrometius. Dat werkt perfect. De ploegvoor blijft mooi recht. Nadat het suikerbietenland omgeploegd is, zaai ik hier nog wintertarwe in. Er moeten nog 2 percelen omgeploegd worden. Daar heeft afgelopen jaar wintertarwe gestaan.