9 februari 2015; zonnepanelen installeren

9 februari 2015; zonnepanelen installeren

Maandag 9 februari zijn de laatste zonnepanelen bevestigd op de zuidkant van het dak van de nieuwe bewaarschuur. Door de wisselende weersomstandigheden kon men niet altijd op het dak terecht ivm gladheid door regen of vorst. Ecosave uit Biddinghuizen heeft de in totaal 168 zonnepanelen op het dak bevestigd. De zonnepanelen zijn per stuk 275 Wp en kunnen jaarlijks in totaal 46.200 kWh produceren. Met deze kWh’s kan Harrysfarm jaarrond zijn eigen energiebehoefte opwekken. De zonnepanelen zijn van het merk Yingli Panda. Yingli zonnepanelen (Green Energy) is een toonaangevende zonne-energie bedrijf en een van ’s werelds grootste volledig verticaal geïntegreerde fotovoltaïsche fabrikanten. Voordat de zonnepanelen op het dak komen worden eerst aluminium frames op het dak gemonteerd. Met een lift worden de zonnepanelen op het dak gebracht. Er komen 3 SMA 15.000 TL-21 omvormers. Omvormers zetten de gelijkstroom die zonnepanelen opwekken om in bruikbare wisselstroom (ook wel netstroom genoemd). Inmiddels zijn de eerste kWh geproduceerd.