19 april 2012: sleepslangen in wintertarwe

19 april 2012: sleepslangen in wintertarwe

Vrijdag 19 april heeft loonbedrijf Breure uit Swifterbant 21 ha van mijn wintertarwe bemest. In opdracht van Mesthandel Jan Bakker uit Oldebroek heeft Breure de tarwe bemest met behulp van het sleepslangensysteem. Jan Bakker voert de mest aan.

De eerste bemesting op de wintertarwe is eerder in het voorjaar met kunstmest bemest. Zo kan de tarwe een tijd overbruggen omdat de bemesters van Breure in een korte periode veel percelen grasland en bouwland moeten bemesten. Ze kunnen niet overal tegelijkertijd zijn. De bemester bemest 12 meter breed. De 21 ha is in ca. 6 uur bemest. Er zijn 15 vrachtwagens met ca. 530 m3 aangevoerd. Er is 25m3 varkensdrijfmest per ha op het perceel geïnjecteerd. Het injecteren moet wel aan allerlei wettelijke eisen voldoen. Een ingewikkelde materie maar doe je het niet goed zijn er hoge boetes. De voedsel en waren autoriteit en politie controleert dit.
Hier een link naar hoe de mest precies geïnjecteerd moet worden.
Hier een link naar alles over het mestbeleid.

In de mest zit dus stikstof wat de groei van de tarwe bevordert tevens bevat de mest ook nog fosfaat en kalium. Dit zijn belangrijke elementen die onze akkerbouwgewassen nodig hebben. En zo kunnen we deze elementen met de mest aanvoeren is ons bouwplan. Voor de akkerbouwer is dit een goedkoop alternatief voor kunstmest, omdat de varkenshouders hun mest anders niet kwijt raken. Met een beetje geld toe wordt de mest geïnjecteerd.

19 april 2012: sleepslangen in wintertarwe

Op de foto is goed te zien dat de mest bij het tarweplantje wordt gebracht.