17 april 2012: akkerranden zaaien

17 april 2012: akkerranden zaaien

Dinsdag 17 april heb ik 1 van mijn akkerranden ingezaaid. Langs het perceel suikerbieten langs de Elandweg heb ik een 6 meter brede akkerrand ingezaaid met een bloemmengsel met akkerbloemen en grassen. Dit jaar doe ik voor het eerst mee aan het project Akkerranden Flevoland. Voor de rand krijgen de akkerbouwers een vergoeding. Tijdens het groeiseizoen gaan we als groep akkerbouwers met akkerrand ook de rand bekijken en onderzoeken en ervaringen uitwisselen.

In het project Akkerranden Flevoland worden akkerranden aangelegd om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw te verminderen en de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Daarnaast zijn akkerranden waardevol voor natuur en landschap. (bron: akkerranden Flevoland)
Meer over de functie van een akkerrand.
In Flevoland zijn verschillende clusters ingezaaid met deze randen.
Hier: veelgestelde vragen over het project.

Zelf krijg ik ca. 0,45 ha akkerrand. 1 langs de suikerbieten en 1 langs de aardappelen. Deze laatste moet ik nog zaaien. Eerst moeten de aardappelruggen nog opgefreesd worden voordat ik die inzaai.

Ik zaai een eenjarig mengsel. Hier is de lijst te zien met het mengsel wat er gezaaid is. Vorig jaar had ik al een akkerrand zelf ingezaaid met een mengsel waaronder o.a. phacelia, korenbloem, grassen en klaproos voorkomen.