25 april 2013; onkruidbestrijding

25 april 2013; onkruidbestrijding

Nu de gewassen gezaaid zijn en de wintertarwe ook aan de groei is moeten de onkruiden bestreden worden. Deze beconcurreren namelijk het gewas. Door het groeizame weer ontwikkelt de wintertarwe zich snel maar ook de onkruiden. Voordat deze onkruiden te groot worden en opnieuw zaad gaan leveren is een bestrijding nodig. Op de foto’s onder, diverse onkruiden die ik in de wintertarwe tegenkwam. Met de samen met 2 collega’s gekochte spuitmachine uit 2009 kan ik 49 meter in 1 werkgang spuiten. Samen met de middelen tegen onkruid word er ook een zogenaamde groeiregulator meegespoten.


Het toepassen van een groeiregulator in granen heeft als doel de stengels van het graangewas te verstevigen en het verhinderen van legering van het gewas. Legering treedt vooral op bij legeringsgevoelige variëteiten, (te) veel stikstof, hevige neerslag en/of wind. Het gewas is daardoor zeer moeilijk te dorsen, meer vogelschade en de kwaliteit gaat sterk achteruit. Afhankelijk van de mate van het tijdstip en legering, zal de opbrengst en kwaliteit sterk gedrukt worden. (Bron: graanportaal.nl)
Het middel word gespoten als de zogenaamde eerste knoop voelbaar is in de hoofdspruit van het tarweplantje. Dit is nu het geval. Ook op het gezaaide uienland zijn al een paar bespuitingen uitgevoerd tegen onkruid. Omdat uien niet zo hard groeien en een nogal open gewas is kunnen onkruiden zich in dit gewas razendsnel ontwikkelen. Door steeds te werken met lagedoseringen van een middel en wat vaker terugkomen (4-7 dagen) kunnen we dit onkruid aan, tevens heeft het jonge uienplantje minder last van het middel. De grond op de foto is nog net vochtig, in dit geval spuiten we een bodemherbicide. Deze heeft vochtige grond nodig om zich te verdelen. De kiemende onkruiden nemen de middelen met hun wortels op en gaan vervolgens dood. De komende weken is het zaak dus om de gewassen schoon te houden van onkruiden, totdat het gewas groot genoeg is. Het onkruid krijgt dan minder kans.