7 mei 2000

Nadat de kunstmest op de aardappels is gestrooid zijn we afgelopen donderdag (4 Mei) begonnen met frezen.
De ruggen waar de aardappels in groeien worden opgefreest met een speciale machine met freeshaken die de grond fijn maakt. Zo word oa het rooien van de aardappelen vermakkelijkt tevens kunnen de aardappels beter groeien zonder dat ze uit de rug groeien wat anders groene aardappels opleverd.
De grond is dit jaar moeilijk fijn te krijgen omdat de structuur van de grond minder is dit jaar. Langzaam rijden is de oplossing (snelheid ca. 1-1.5 km/uur). Vandaag ben ik met het frezen klaargekomen.

Afgelopen week zijn ook de tulpen gekopt. Met een speciale kopmachine zijn ze gekopt. Aangezien niet alle bloemen er goed afkomen, worden met behulp van scholieren de laatste bloemen nagekopt.
Door het koppen wordt opbrengstverlaging door zaadvorming tegengegaan tevens word de vuurdruk (schadelijk schimmelziekte in tulpen) sterk teruggedrongen.