18 mei 2000

Afgelopen twee weken prachtig warm en groeizaam weer gehad. De gewassen vliegen de grond uit en groeien goed, maar ook de aardappelopslag die de afgelopen zachte winter hebben overleefd groeien goed.
Met andere woorden werk aan de winkel. Ik zelf heb in 2 ha bieten veel opslag van de Bintjes van vorig jaar. Doordat de Bintjes vorig jaar nogal fijn in de maat waren is er veel achter gebleven op het land.
Nu staan ze volop in de bieten. En om fytophtora en aaltjesvermeerdering te voorkomen moeten ze bestreden worden.
Dit heb ik gedaan met een Weevers-machine van een collega akkerbouwer uit de buurt. Deze machine heeft dweiltjes die tussen de rijen over de grond en aardappels slepen, waardoor de aardappels bestreden worden. ( de dweiltjes worden vochtig gehouden met het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup )
In de rij van de bieten moeten de aardappels nog met de hand bestreden worden. Dit doe ik met behulp van een foetsie spuitje ( een soort injectie spuitje in het groot waarmee een druppeltje middel op het onkruid of aardappelopslag word gespoten). Ook met behulp van hetzelfde onkruidmiddel worden de laatste aardappels dan bestreden.
In de wintertarwe, waar vorig jaar ook Bintjes stonden, valt de opslag van aardappels mee. Door een onkruidbestrijding met Starane zijn deze aardappels behoorlijk onderdrukt.
De eerste aardappels komen inmiddels ook boven. Dat betekend dat de fytophtora bestrijding weer alle aandacht gaat krijgen in deze teelt.

Afgelopen week (9 Mei) zijn de tulpen beregend. Eerst is kunstmest gestrooid. Om bladschade door het kunstmeststrooien te voorkomen word gelijk achteraan beregend.
Deze week zouden ze de tulpen door de droogte weer beregenen maar dat is door de voorspelde regenval niet meer doorgaan. Sinds dinsdagavond 16 mm regen gehad.
Op de tarwe en de bieten is nog een overbemesting kunstmest gestrooid.