31 maart 2023; Aardappels afleveren

Aardappels afleveren

Onze fritesaardappelen, geoogst in september 2022 en bewaard in onze aardappelbewaring, zijn afgeleverd. Het ras is Innovator. Donderdagochtend 30 maart zijn er eerst 3 vrachten naar de fritesfabriek van Lamb Weston in Oosterbierum vervoerd. In de middag zijn er nog eens 7 vrachten opgehaald. Deze zijn naar Lutosa in België gegaan. De laatste vracht is vrijdagochtend opgehaald en zijn weer naar Lamb Weston gegaan.
Afgelopen jaar hebben we 7 ha aardappels geteeld. De aardappelbewaring zat daarom dit jaar ook niet helemaal vol.

Voordat de aardappels opgehaald worden neemt onze afnemer APFEriva nog wel een kwaliteitsmonster. De bakkwaliteit van de aardappelen wordt bekeken.  Hoe dat in zijn werk gaat is hier te lezen. De kwaliteit was uitstekend. De aardappels verkoop ik niet rechtstreeks naar deze 2 afnemers, maar loopt via dezelfde APFEriva uit Dronten. De aardappels heb ik daar in de aardappelpool.

 

31 maart 2023; Aardappels afleveren, bakkwaliteit



Met de heftruck en schepbak scheppen we de aardappelen op en kiepen in de zogenaamde stortbak. De stortbak zeeft kleine aardappeltjes, loofjes en grond uit. Daarna vervolgen de aardappelen hun weg via een transportband naar de vrachtwagen. Inmiddels is de aardappelbewaring leeg en wachten we op de oogst van 2023, zodat deze weer vol komt.
Tijdens het afleveren was er een harde bries wind. Dit zorgde erbij 1 vrachtwagen voor dat het afdekzeil door de Zuidwesterwind niet meer te houden was en compleet over de zijkant van de vrachtwagen trailer waaide. Met veel moeite hebben we het afdekzeil weer over de aardappels heen gekregen.

31 maart 2023; Aardappels afleveren

Door de vrachtwagens anders neer te zetten bleef het gelukkig bij 1 afdekzeil.