13 september 2022; uien laden

Uien laden

Maandag en dinsdag 12 en 13 september zijn de uien van het land geladen. Een week eerder waren de uien gerooid.
Met de Grimme uienlader worden de uien opgeladen. De oplader raapt de uien van de grond. De uien gaan dan over wat zeefbanden en komen op de afvoer die de uien in de wagen brengt. De wagen brengt dan de uien naar het erf. Op het erf word de vracht uien in een grote stortbak gekiept. De stortbak zeeft er losse grond, uienvellen en uien kleiner dan 35 mm uit. Vanaf de stortbak gaan de uien via transportbanden de uienopslag in.

Nu de uien in de uienopslag liggen is het zaak om de uien goed te drogen en te bewaren. De opbrengst is door de droge zomer erg slecht. Schatting 40 ton/ha. Dat is toch 30 ton per ha minder dan vorig jaar. De uienprijzen zijn daarentegen wel erg goed, dat maakt heel veel goed.

13 september 2022; uien laden

Nadat dat de uien van het land zijn gehaald hebben we alles opgeruimd en de transportbanden verplaatst naar mijn collega’s. Daar hebben we woensdag en donderdag de uien opgeladen.