5 en 6 september 2022; uien rooien

Uien rooien

De uien zijn gerooid. Maandag 5 september ben ik begonnen aan het perceel van 7,6 ha. Het ras is Hyway. De omstandigheden om te rooien waren droog. Dit jaar rijden we met onze nieuwe Holaras uienrooier combinatie. Afgelopen winter hebben we de oude omgeruild. Belangrijkste vernieuwing voor ons is dat deze rooier een automatische diepteregeling heeft.  Deze combinatie heb ik samen met twee collega akkerbouwers. Totaal rooien we samen ca. 18 ha uien.

Er word een bed van 1,5 meter gerooid. Voorop de trekker zit een loofklapper die het bovenste deel van het uienloof afklapt. Achter de trekker zit de rooier. Deze ligt de uien op, waarna de uien via 2 zeefbanden omhoog gaan en daarna terug op het land gelegd worden. De uien blijven dan enkele dagen op het land liggen om wat te drogen.

De opbrengst van de uien is erg matig. Vergeleken met vorig jaar 30 % minder. Dit komt allemaal door de droge en met vlagen hete zomer.

Op ons bedrijf ligt nog een 1 ha groot proefveld van Seminis. Deze wordt later geoogst.