12 augustus 2022; beregenen uien

Beregenen uien, peterselie en stamslabonen

Afgelopen week zijn de uien voor de tweede maal en de peterselie en stamslabonen voor de eerste maal beregend. Het blijft maar droog en inmiddels zitten we nu ook midden in een hittegolf. De gewassen hebben het zwaar.

De 9 augustus geoogste peterselie heeft water nodig. Na de oogst wordt de peterselie meteen bemest. Om de meststof door de peterselie te laten opnemen heeft het vocht nodig. Tevens groeit de peterselie ook niet hard meer door de droogte. Vandaar dat de peterselie beregend is.


De uien zijn voor de tweede maal beregend. Net als de eerste keer heeft het gewas 20 mm water gekregen. Om opbrengst te halen heeft een ui in dit stadium vocht nodig. Het is wel de laatste maal dat de uien zijn beregend. Het uienloof gaat nu liggen of strijken zoals we het noemen. Als het uienloof gaat strijken kan beregenen averechts werken omdat bacteriën en schimmels kansen krijgen.


De stamslabonen gedijen goed bij warm weer, maar ook dat gewas krijgt toch meer last van de droogte. Omdat ik toch al bezig was hebben de stamslabonen 15 mm water gekregen.

De komende dagen wordt de kans op regen groter. We wachten het af.