30 juli 2022; uien beregenen

Uien beregenen

Donderdagmiddag 28 juli zijn we begonnen met het beregenen van de uien. Het is de eerste maal dit jaar. Vorig jaar heb ik samen met 2 collega akkerbouwers in onze samenwerking een AP Maxi 550/120 beregeningshaspel gekocht. Door de wisselvallige zomer van 2021 was deze vorig jaar niet nodig.
Vorige week hebben we nog wel 11 mm regen gehad. Maar daarvoor en erna is er maar weinig regen gevallen. Nu het inmiddels alweer een week droog is ben ik toch begonnen met beregenen. Tijdens de bolling hebben de uien namelijk wel wat water nodig.
We hebben 20 mm beregend. De haspel moest voordat we konden beginnen nog wel even uitgelegd worden door Mechanisatiebedrijf De Nieuwstad uit Lelystad. Nu kunnen we er zelf mee overweg. Inmiddels is de laatste trek zaterdagmiddag 30 juli geweest. Nu draait de haspel bij mijn collega in de uien en een dag later bij mijn andere collega.