25 juli 2022; wintertarwe oogst

Wintertarwe oogst

Maandagmiddag 25 juli is de wintertarwe geoogst. Toch nog weer vroeg dit jaar. De laatste jaren is de oogst steeds rond eind juli/begin augustus. Het ras wat geoogst is Spearhead. Dit is een voertarwe ras. Het areaal is 9 ha.
Loonbedrijf Breure uit Swifterbant heeft met de MF Cerea combine de wintertarwe geoogst. Het stro wordt net als andere jaren verhakseld. Stro levert veel organische stof, wat goed is voor de bodem.
Het vocht % lag rond de 15 %. Eigenlijk precies goed. Bij een hoger %, moet aan de afnemer van onze wintertarwe Agrifirm, droogkosten worden betaald. Ik stort de wintertarwe op het erf. Het is het af erf principe van Agrifirm. Door het sluiten van diverse stortlocaties in Flevoland is dit een goede optie. De wintertarwe wordt binnen een paar dagen opgehaald door Post & Haveman. Deze transporteert de wintertarwe weer naar de grote opslaglocatie van Graansloot in Kampen.
We zijn gestart met oogsten rond 13.00 uur. Er waren wel dreigende luchten, maar op een enkele spat na bleef het gelukkig droog. Het waaide wel erg hard. Als de zon er dan bijkwam droogde het extra goed met deze wind erbij. Tegen 19.00 uur was de wintertarwe er af.