14 april 2022; korst breken in suikerbieten met de wiedeg

Wiedeggen suikerbieten perceel

Door de flinke regen (ca. 45 mm) in de periode van 31 maart tot en met 9 april is het perceel waar de suikerbieten gaan groeien verslempt. Door de verslemping van de grond ontstaat bij drogend weer een korst. Door deze korst kunnen de opkomende suikerbieten moeilijk boven komen. In het ergste geval sterven ze onder harde korst af.
Op het moment dat de grond nog wat vochtig is kun je met een wiedeg de grond weer open krabben. Het suikerbietenplantje kan dan ongestoord boven komen. Omdat we ook een suikerbieten proefveld van SESVanderHave hebben liggen is het zeker van belang dat er genoeg suikerbieten boven komen.
We hebben zelf geen wiedeg. Een collega akkerbouwer uit de Noordoostpolder die ook een SESVanderHave proefveld heeft liggen kon een wiedeg van een Biologische akkerbouwer lenen. Deze kon hij bij ons weer inzetten.

Op deze foto’s is goed te zien dat grond verslempt is door de regen.


Het is wel belangrijk dat de suikerbieten niet in het stadium zitten dat ze bovenkomen. In dat stadion is het suikerbietenplantje erg teer en kun je hem kapot eggen. Gelukkig is dat hier op een enkel plantje na niet het geval.