21 maart 2022; zaaibed bereiding perceel uien

Zaaibed bereiding perceel uien

Maandag 21 maart heb ik het uienland bewerkt met de Steketee sneleg combinatie. Inmiddels is het al een tijdje nagenoeg droog. Een goed moment om het perceel al voor te bewerken met de sneleg.
Met de sneleg maken we, het in het najaar 2021 geploegde land, vlak en fijn. Zo kan later de uienzaaimachine het uienzaad op een constante diepte zaaien. Dit bevordert een snelle kieming en een gelijkmatige opkomst.

Dit doen we met de Steyr 6150 Impuls en de Steketee sneleg combinatie. Voorop de trekker zit de Steketee Combirol, die het voorwerk doet, zoals het afvlakken van de ploegsneden. Achterop zit de Steketee Maxisprint die de grond verder verwerkt en het dan vlak maakt.

Het zaaien van de uien stel ik nu nog even uit. Het is behoorlijk droog. Tevens is de voorspelling dat het ook nog wel 7-10 dagen droog blijft. Voor het mooie moet ik dezelfde grond nog een keer bewerken om een goed zaaibed voor de uien te krijgen. We houden de weersverwachting de komende dagen goed in de gaten en beslissen dan wat we gaan doen. Nu wachten we nog even af. Het is ook nog erg vroeg. Tussen begin en half april is vaak een mooie tijd om uien te zaaien.