22 december 2021; ploegen

Ploegen percelen 1 en 3

Net voor de kerst heb ik nog 2 percelen kunnen ploegen. Na twee koude dagen met in de nacht lichte vorst was het ideaal om deze percelen te ploegen. Op perceel 3 groeiden dit jaar de peterselie en de edamame sojabonen. De helft van dit perceel had ik 25 november geploegd met de Kuhn onland demoploeg van mechanisatiebedrijf Weevers uit Swifterbant. Door de regen die daarna volgde heb ik dit perceel niet kunnen afmaken.
Nu waren de omstandigheden door de lichte vorst perfect om dit perceel af te ploegen. Doordat de grond bovenop hard is heb je nagenoeg geen insporing van de trekkerbanden meer. In 2022 komen hier uien.


Op perceel 1 groeide dit jaar de wintertarwe. Na de wintertarwe heb ik een groenbemester mengsel  met haver, wikken, Alexandrijnse klaver en facelia gezaaid. De bedoeling was eigenlijk om dit perceel niet te ploegen. Na de oogst van de wintertarwe zag ik toch teveel sporen van de maaidorser terug in de groenbemester, waardoor ik heb besloten om de groenbemester te ploegen. Er komen in 2022 suikerbieten te groeien.


Tijdens het ploegen kwam ik dit kleine vogeltje tegen. Het is een bokje. Een vogel die je niet zo vaak zult tegen komen op de Flevolandse akker.

22 december 2021; Bokje vogel

Twee percelen ga ik dit jaar niet ploegen. In deze 2 percelen heb ik in september gele mosterd gezaaid. Op deze twee percelen komen in 2022 de aardappels, peterselie en de edamame sojaboontjes.