25 november 2021; ploegdemo Kuhn onland ploeg

Demo Kuhn onland 4 schaar ploeg

Ik had deze week de mogelijkheid van mechanisatie bedrijf Weevers uit Swifterbant om een demo ploeg uit te proberen. Het gaat om een 4 scharige Kuhn ploeg. Met de 4-schaar Kuhn Varimaster L is het mogelijk om zowel bovenover als in de voor te rijden. Bovenover ploegen geeft aanzienlijk minder verdichting in de ploegvoor. Dat beperkt bodemverdichting en bevordert de doorworteling van gewassen. Het perceel moet bij bovenover ploegen wel mooi vlak liggen en droog zijn.
Voordeel van deze ploeg is dat als de omstandigheden voor bovenover ploegen iets minder zijn dat je via verstelling cilinder zo weer in de voor kunt ploegen.

De omstandigheden om onland te ploegen op donderdag 25 november waren niet optimaal. Het met gele mosterd ingezaaide soja perceel was bovenop zachter dan het perceel geoogste peterselie. Op het soja perceel was dan ook meer wiel tractie. Tevens was de spoorbreedte waar op mijn trekker loopt, de Steyr Impulse, voor het mooie net iets te smal, waardoor je 2 maal over hetzelfde spoor rijdt.

Vrijdagochtend na een buitje van 1 mm was het dan ook gebeurt. Het was te nat om onland te ploegen, terwijl het voor in de voor ploegen nog wel had gekund. Wat betreft kering deed de Kuhn het heel goed. Zelf rijdt ik met een 4 schaar Rumptstadt ploeg. Onder de kenners de ploeg die met het 480 rister op de klei het beste keert. Helaas met de overname van Rumptstadt door Lemken wordt dit rister niet meer gemaakt.
Uiteindelijk heb ik 4,5 ha kunnen ploegen met deze demoploeg. De rest ploeg ik weer met mijn eigen Rumptstadt. Benieuwd of er straks veel verschil is te zien.