Bemesten wintertarwe

Maandagmiddag 1 maart heeft de wintertarwe de eerste bemesting gehad. Ik bemest de wintertarwe met kunstmest.

De kunstmest die ik gebruik is KAS Zwavel. In deze meststof zit o.a. stikstof en een klein beetje zwavel.

KAS, de afkorting van kalkammonsalpeter is een stikstofhoudende meststof in korrelvorm die we met de kunstmeststrooier verstrooien. In deze mestsoort zit ook wat zwavel toegevoegd. Net als stikstof is zwavel nodig voor de vorming van eiwitten in de plant. Bij de eerste bemesting in het vroege voorjaar heeft wintertarwe wat behoefte aan een beetje zwavel.
Aan de hand van de behoefte van de gewassen wordt een bepaalde hoeveelheid KAS gestrooid. Elk gewas heeft zijn eigen behoefte. Wintertarwe bijvoorbeeld heeft meer stikstof nodig dan suikerbieten en uien. Teveel strooien is niet goed, want dat gaat vaak ten koste van de kwaliteit en onze portemonnee.

Er word gestrooid met een Vicon RO-EDW kunstmeststrooier. De kunstmest wordt 24 meter breed verstrooid. Ik rijdt op GPS. Per ha heb ik 500 kg KAS Zwavel verstrooid. Over enkele weken wordt er nog een keer gestrooid. De kunstmest zit in bigbags van 600 kg. Met de heftruck wordt de bigbag boven de strooier gehangen. Met een mes wordt de bigbag onderaan open gesneden, zodat de kunstmest in de strooier valt.

De lege bigbags worden later dit jaar ingeleverd bij een depot in Dronten. Het plastic wordt uiteindelijk gerecycled.Met weinig wind waren de omstandigheden om te strooien erg goed.

De korreltjes moeten nu oplossen waarna ze worden opgenomen door de plant.

In april wordt de wintertarwe voor een tweede maal bemest.