14 september 2020; uien rooien

Uien rooien

Zondag en maandag 13 en 14 september zijn de uien op ons bedrijf gerooid. Na een natte periode konden we eindelijk aan de slag. Het ras wat ik ook in 2020 weer teel is Rockito. Klik hier hoe de uien in 2020 gegroeid zijn.

Ik rooi nog steeds met de Holaras uien rooi combinatie. Deze combinatie heb ik samen met twee collega akkerbouwers. Er word een bed van 1,5 meter gerooid. Voorop de trekker zit een loofklapper die het bovenste deel van het uienloof afklapt. (foto onder)

14 september 2020; uien rooien

Achter de trekker zit de rooier deze ligt de uien op waarna de uien via 2 zeefbanden omhoog gaan en daarna terug op het land gelegd worden. De uien kunnen nog een paar dagen op het land liggen om verder te drogen.

Ondanks een moeilijk groeiseizoen is de opbrengst beter als in 2019.  Voor de proefrooiing die ik jaarlijks doe klik hier.

Vrijdag 18 september gaan we de uien opladen en gaan de uienbewaring in. Daar worden de uien verder gedroogd, totdat ze verkocht zijn.