13 september 2020; soja oogst, Dutchedamame

Oogst verse soja (Dutchedamame)

Zondag 13 september is men begonnen met de oogst van de 3,2 ha verse soja boontjes bij ons op de akker. De machines die de soja oogsten komen van Van Rijsingen Source uit Helmond. Deze machines zijn het meest geschikt om de boontjes netjes uit de peulen te krijgen.

De soja wordt onder de naam Dutchedamame door 8 akkerbouwers, waarvan 7 Biologische telers en 1 gangbare teler in Flevoland geteeld.

Dutch Edamame is een initiatief van een groep Flevolandse telers in samenwerking met Green Organics. De kennis en ervaring van Green Organics vormt samen met de expertise van de telers een sterk team om de teelt van Nederlandse sojaboontjes op de kaart te zetten. Meer info zie hier Dutchedamame .

Edamame is de benaming voor groen geoogste soja, bestemd voor menselijke consumptie.

De peulvrucht haalt zelf stikstof uit de lucht om te groeien en verrijkt tegelijk de bodem. Duurzaam, praktisch en passend binnen de kringloopambities die Nederland heeft.
De sojaboontjes gaan naar Maasoever in Waspik waar ze ingevroren worden.  Ze worden in water vervoerd zodat de kwaliteit het beste gewaarborgd kan worden.
Klik hier voor hoe de sojaboontjes in 2020 zijn gegroeid.