17 en 18 mei 2020; aardappelen frezen

Aardappelen frezen

De aardappelruggen zijn maandag en dinsdag 18 en 19 mei aangeaard met de 4 rijige Baselier rijenfrees. Door de ruggen aan te frezen ontstaat er meer ruimte voor de aardappels om ongestoord te kunnen groeien. Het groen worden van aardappels wordt zo ook voorkomen.
Het is inmiddels aardig droog aan het worden. Dit jaar staan de aardappels op perceel 1. Dit perceel is in 1997 en 1998 60 cm omgeploegd. Daardoor is er lichtere grond boven geploegd. Nu komt dat wel goed uit, want deze grond is ook veel vochtiger dan de andere percelen. Het frezen van de ruggen ging dan ook erg goed.
Het zal nog wel een week duren voor de eerste aardappels boven gaan komen.


Om de 48 meter komen in het perceel de spuitsporen te liggen. Waar deze sporen komen heb ik 2 elementen van de pootmachine uitgezet. Zo komen er in deze ruggen geen aardappels te groeien, maar kunnen de banden van de trekker en veldspuit hierover rijden. Van de rijenfrees laten we twee schrapers zakken die een klein stukje van de gefreesde rug afschrapen. Over die twee ruggen rijdt dan de veldspuit. Zie de foto’s hieronder.