29 mei 2020; aardappels afleveren

10 vrachten aardappels afleveren

Vrijdag 29 mei zijn de eerste aardappels van oogst 2019 afgeleverd. Er zijn 10 vrachten afgeleverd naar fritesfabriek Farmfrites in Oudenhoorn (ZH). De aardappels, het ras Ramos, heb ik in de pool zitten bij APF Holland. APF Holland is nu samen gegaan met aardappelhandelshuis Eriva en heet nu APF-Eriva. Deze aardappels gaan dus toch nog voor frites weg.

De rest van de aardappels die nog in de schuur zitten gaan waarschijnlijk komende week naar Agrarfrost in Duitsland.

Ik schep de aardappels zelf op met de heftruck en schepbak. Via de stortbak en een transportband gaan ze de vrachtwagen op. De aardappels komen mooi de bewaring uit.


Dit jaar doe ik met een aantal telers uit Flevoland mee met een proef van Omnivent. Omnivent heeft de Omnicscale ontwikkelt. Met behulp van een weegschaal, de Omniscale,  gevuld met ca. 20 kg aardappelen kan men tijdens het bewaren van de aardappels de indroging of te wel het gewichtsverlies van de aardappels meten. De Omiscale is gekoppeld aan de Omicuro, de bewaarprocessor van Omnivent. Zo kan men realtime monitoren. Het gewichtsverlies wat gemeten is kwam op, 4,53 %.