8 januari 2020; Themadag uien en mooiste bewaarui 2020

Themadag uien en mooiste bewaarui 2020

8 januari heeft Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) in samenwerking met Agrifirm en Bejo Zaden/De Groot en Slot de jaarlijkse themadag uien georganiseerd. Tijdens deze dag komen uientelers vanuit het hele land in de Meerpaal te Dronten bijeen om kennis over de uienteelt te vergaren en uit te wisselen. Een aantal sprekers vertellen tijdens de themadag in het theater van de Meerpaal over bepaalde uien gerelateerde zaken zoals de markt, resultaten uienonderzoek, thema klimaatverandering etc.

8 januari 2020; Themadag uien en mooiste bewaarui 2020

Elk jaar is de rode draad deze ochtend de verkiezing van de mooiste bewaarui van Nederland. Zelf heb ik ook een aantal jaren hier succesvol aan meegedaan. In 2017 won ik de eerste prijs en de publieksprijs. Zie artikel hier. Sinds 2018 ben ik gevraagd om in de 3 koppige jury te zitten die de uien jureert.
De sport is om in een klein wit bakje de uien zo mooi mogelijk te presenteren. Er word beoordeelt op vorm, kleur, uniformiteit, huidvastheid, hardheid, sortering en algemene indruk. Dit jaar een mindere deelname dan in 2019, namelijk 16 bakjes met gele en rode uien.

Dinsdagmiddag heb ik samen met Kees Claassen van Heyboer en Wim Karelse van Van Meir de uien bij Delphy in Dronten beoordeelt.


Woensdagochtend werden de bakjes met uien gepresenteerd aan het publiek. Het publiek konden stemmen op hun favoriete bakje met uien. De winnaar krijgt de publieksprijs.

Aan het einde van de dag, tijdens de diverse presentaties in het theater van de De Meerpaal te Dronten, werd de winnaar bekend gemaakt. Net als in 2018 en 2019 werd Piet Jan van der Eijck de winnaar. Driemaal op rij een knappe prestatie. De publieksprijs was ook voor Piet Jan.

Hier een artikel op de website van de Nieuwe Oogst hoe Piet Jan de mooiste uien selecteert. 


 

Artikel van Akkerwijzer op lezing van Chayenne van Wiskerke, directeur Wiskerke Onions, over de impact van klimaatverandering op de Nederlandse ui.