5 december 2019; ploegen en spitten

Ploegen en spitten laatste percelen

Maandag 2 december ben ik begonnen met het ploegen van de laatste 3 percelen. Op deze 3 percelen zijn na de oogst groenbemesters ingezaaid. Op twee van de drie percelen is een week eerder nog geitenmest en champost verspreid. Tijdens het ploegen gebruik ik geen voorscharen meer. De voorscharen van de ploeg zorgen er voor dat het bovenste laagje van de grond met groenbemester afgesneden wordt en onderin de ploegvoor wordt gelegd. Door de voorscharen er af te halen wordt de groenbemester mooier door de grond gemengd waardoor de groenbemester mooier verteerd. Nadeel is wel dat er wel resten groenbemester bovenop blijven liggen. Komt er vorst dan vriest dat uiteindelijk wel kapot.


Het ploegen levert mooie plaatjes op,vooral tijdens de zonsopgang en zonsondergang.


5 december 2019; ploegen en spitten

Tijdens ploegen gezelschap van deze fazant.


5 december 2019; ploegen en spitten

Ploegen laatste meters


Na het ploegen worden de kopakkers met de spitmachine gespit.

Ik kan me niet herinneren dat ik rond Sinterklaas zo laat nog aan het ploegen was. Normaal zijn we half november klaar.