10 september 2019; 4e proefrooiing aardappelen

4e proefrooiing aardappelen, ras is Ramos

10 september 2019 is de vierde proefrooiing uit de Ramos aardappelen gehaald. Op 2 verschillende plekken in het perceel heb ik 2 maal 3 meter aardappelrug gerooid. Dit heb ik gedaan volgens de proefrooimethode van de VTA.

VTA staat voor Verenigde Telers Akkerbouw en is een vereniging van, door en voor akkerbouwers. Zij wil haar leden zo breed mogelijk informeren op het gebied van agrarische markten. Het is een non-profit organisatie. De VTA-leden vertegenwoordigen 40% van het Nederlandse consumptieaardappelareaal en eveneens een aanzienlijk deel van het uien- en knolselderijareaal. VTA voorziet telers van markt- en prijsinformatie voor 5 verschillende gewassen: consumptieaardappelen, uien, knolselderij, wortelen en graan (bron: VTA).
Zelf ben ik ook lid van deze vereniging. Deze zomer organiseert VTA proefrooiingen van o.a. aardappelen en uien onder de leden. De proefrooiing doet de teler zelf. Nu ga ik zelf elke week het groeiverloop bijhouden van onze aardappelen.

Het ras die ik dit jaar teel is Ramos. Er word 10 ha geteeld in 2019. Dit aardappelras is heel erg geschikt voor het maken van frietjes. De aardappels worden in de pool van APF Holland BV uit Dronten afgezet.
De wekelijkse groei van de aardappelen is te zien op de gewasgroei pagina hier.

10 september 2019; gewasgroei aardappelen; ras is Ramos

10 september 2019; 4e proefrooiing aardappelen


Dit maal op 2 plekken bemonsterd. 1 monster op dezelfde plek als anders. Het andere monster is genomen op de lichtere grond, grond met een hoger organische stof. Bij de plek die ik de vorige keren bemonsterd heb is nagenoeg geen groei meer. Op de lichtere grond, die ik voor het eerst bemonsterd heb, zie je dat de opbrengst wat hoger ligt. De opbrengst ligt lager als in het jaar 2016 en is vergelijkbaar met het jaar 2013.

Zoals het nu lijkt wordt het loof volgende week doodgespoten. Dan duurt het nog 2-3 weken voor het gewas geoogst kan worden.

Hieronder in de tabel de proefrooiing van vandaag en van de overige jaren.

10 september 2019; 4e proefrooiing aardappelen