15 september 2019; experiment boekweit als groenbemester

Experiment boekweit als groenbemester

Dit jaar heb in samenwerking met Van Tafel naar Kavel groenbemester proeven aangelegd waarin boekweit is toegevoegd. Boekweit komt uit de famille van de duizendknoopachtigen. Boekweit komst snel op en groeit snel. Boekweit zou een intensief wortelstelsel hebben in de bovenste laag van 25 cm. Tevens heeft boekweit een diepe penwortel die storende lagen zou kunnen opheffen. Als boekweit bloeit trekt het ook veel insecten aan zoals bijen, sluipwespen en zweefvliegen.
Boekweit wordt een allopathische werking toegeschreven. Dit wil zeggen dat boekweit tijdens de groei en later als gewasrest stoffen produceert die de groei en ontwikkeling van onkruiden remt.

15 september 2019; experiment boekweit als groenbemester

Doel van het experiment.

Is boekweit een geschikte groenbemester? Hoe is de opkomst en ontwikkeling van boekweit op de relatief rijke kleigrond? Hoe is de onkruidonderdrukkende werking? Hoe snel bloeit boekweit en hoe snel vormt het zaad? Is zaadvorming dan een groot risico? Wat is een geschikt mengsel? Wat is de beste methode om boekweit onder te werken? Welke natuurlijke vijanden vinden we in de bloeiende boekweit?
Ook wordt er nog gekeken hoe de beworteling is.

De proef ligt bij nog een gangbare teler en twee biologische telers in Flevoland. Naast de boekweit mengsels heb ik ook nog wat andere groenbemester mengsels gezaaid. Regelmatig wordt het experiment bekeken.

1 augustus zijn de mengsels in de wintergerststoppel gezaaid in. De wintergerststoppel is bemest met 35 m3 varkensdrijfmest. 7 augustus is boekweit gezaaid in de wintertarwestoppel. Deze is niet bemest.


Bij mij liggen de volgende mengsels met boekweit;

  • 40 kg/ha Boekweit (onbemest) in wintertarwe stoppel gezaaid. Strookje is 6 meter breed.

De onderstaande groenbemester mengsels zijn in de wintergerststoppel gezaaid en is bemest met 35 m3 varkensdrijfmest. De strookjes zijn tussen de  3 en 6 meter breed.

  • Solarigol, 25 kg/ha (mengsel met Alexandrijnse klaver, Ieder, Vlas, Niger, Japanse haver, Tillage rammenas en zomerwikken).
  • 20 kg/ha Boekweit, 30 kg/ha haver en 6 kg/ha  phacelia.
  • 20 kg/ha Boekweit en 35 kg/ha haver.
  • 20 kg/ha Boekweit en 8 kg/ha gele mosterd.
  • 20 kg/ha Boekweit, 5 kg/ha gele mosterd en 6 kg/ha phacelia.
  • 40 kg/ha Boekweit.
  • 40 kg/ha Sorghum.
  • 10 kg/ha Bladrammenas, 25 kg/ha haver en 5 kg/ha phacelia.
  • 25 kg/ha Orgamax ( Gele mosterd, Japanse haver en zonnebloem).

Hieronder foto’s van de diverse mengsels.