6 september 2019; suikerbieten rooien

Suikerbieten rooien

Vrijdagochtend 6 september is loonbedrijf Vedelaar uit Nagele begonnen met het rooien van onze suikerbieten. Dit jaar 9,4 ha suikerbieten, waarvan 3 ha een proefveld is van SESVanderHave. Het ras wat ik gezaaid heb is BTS2345 van Betaseed.
Loonbedrijf Vedelaar rooit met een 6 rijige Grimme 620 Maxtron bietenrooier. De Maxtron is uitgerust met rooiwielen en reinigingsrollen. Tevens heeft de bietenrooier een rups onderstel. In de bunker van de bietenrooier kan ca. 20 ton suikerbieten. Het transport wordt ook verzorgt door loonbedrijf Vedelaar. In de kipwagen kan ook 20 ton suikerbieten.
6 september 2019; suikerbieten rooien
De omstandigheden om te rooien zijn goed. De grond is door de droge zomer erg droog. De regen van de afgelopen 2-3 dagen heeft er voor gezorgd dat de grond voor het rooien wat zachter is. Door de droge grond kan de suikerbiet ook makkelijker beschadigen.
Een deel van de suikerbieten worden naar het erf van mij buurman gebracht. Dat komt omdat ik zelf te weinig ruimte heb op het erf om alle suikerbieten te storten. In andere jaren kan ik de suikerbieten deels bij de windmolen plaatsen storten. Dat kan nu niet omdat Samen voor de Wind bezig is met het plaatsen van nieuwe windmolens.
Het suikerbieten proefveld van SESVanderHave wordt ook meteen vrijgerooid. Ze kunnen de week er op beginnen met het rooien van het 3 ha groot proefveld.


Hieronder de foto van het nog te rooien suikerbieten proefveld van SESVanderHave.

6 september 2019; suikerbieten rooien

De suikerbieten worden rond 17 september opgehaald door Post en Haveman. Dit transportbedrijf vervoerd  de suikerbieten met vrachtwagens naar de suikerfabriek van Cosun.