3 september 2019; Dutchsoy velddag

Lancering merk Dutch Edamame

Tijdens de Dutch Soy dag, inmiddels de derde editie georganiseerd door Dutch Soy, lanceerden 10 Flevolandse telers, Dutch Soy en Green Organics hun nieuwe merknaam ‘Dutch Edamame’.

3 september 2019; Dutchsoy velddag
Foto; Fotostudio Wierd.


3 september 2019; Dutchsoy velddag

Dit jaar teel ik samen met 9 andere telers, Biologische telers en gangbare telers, voor het eerst soja. Geen soja voor veevoer, maar soja voor humane consumptie. Samen met de provincie Flevoland werken we samen in de pilot FlevoVerseSoja.  Het doel van de pilot is de regionale teelt en consumptie van verse sojaboontjes te stimuleren. Zo leveren we ook een belangrijke bijdrage aan de eiwittransitie.

De telers telen in 2019 samen ca. 40 ha sojaboontjes. Ik teel zelf hiervan 2.7 ha. Soja is een bijzondere peulvrucht. Het gewas haalt zelf stikstof uit de lucht om te kunnen groeien. Tegelijkertijd verrijkt het ook nog de bodem. Het boontje, Edamame, is rijk aan hoogwaardige eiwitten, een prima variatie op vlees. Het boontje kan men toevoegen aan o.a. salades, wraps, spreads of dips. Het boontje heeft een mooi fris groene kleur.

3 september 2019; Dutchsoy velddag

De bedoeling is dat na de oogst, die binnenkort plaats gaat vinden, dat we de ‘Dutch Edamame’ verkopen in supermarkten, lokale boerderijwinkels en Flevolandse restaurants.

Dutch Edamame (FlevoVerseSoja) is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. Op de Floriade Expo 2022 presenteren we de pilots in ons Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.
Op de net geopende website kan men de eerste info vinden over het merk. In de toekomst wordt de website aangevuld met o.a recepten etc.

Tijdens Dutch Soy Velddag waren er naast de lancering interessante lezingen over de teelt en vermarkting van soja. Tevens kom men diverse hapjes proeven, gemaakt van Edamame. Ook kon men de proefvelden bekijken waar veelbelovende rassen worden getest en beoordeelt.