3 september 2019; 3e proefrooiing aardappelen

3e proefrooiing aardappelen, ras is Ramos

3 september 2019 is de derde proefrooiing uit de Ramos aardappelen gehaald. Op 2 verschillende plekken in het perceel heb ik 2 maal 3 meter aardappelrug gerooid. Dit heb ik gedaan volgens de proefrooimethode van de VTA.

VTA staat voor Verenigde Telers Akkerbouw en is een vereniging van, door en voor akkerbouwers. Zij wil haar leden zo breed mogelijk informeren op het gebied van agrarische markten. Het is een non-profit organisatie. De VTA-leden vertegenwoordigen 40% van het Nederlandse consumptieaardappelareaal en eveneens een aanzienlijk deel van het uien- en knolselderijareaal. VTA voorziet telers van markt- en prijsinformatie voor 5 verschillende gewassen: consumptieaardappelen, uien, knolselderij, wortelen en graan (bron: VTA).
Zelf ben ik ook lid van deze vereniging. Deze zomer organiseert VTA proefrooiingen van o.a. aardappelen en uien onder de leden. De proefrooiing doet de teler zelf. Nu ga ik zelf elke week het groeiverloop bijhouden van onze aardappelen.

Het ras die ik dit jaar teel is Ramos. Er word 10 ha geteeld in 2019. Dit aardappelras is heel erg geschikt voor het maken van frietjes. De aardappels worden in de pool van APF Holland BV uit Dronten afgezet.
De wekelijkse groei van de aardappelen is te zien op de gewasgroei pagina hier.

 


Het is nog moeilijk te zeggen hoe het groeiverloop zal zijn de komende weken. Het gewas oogt nog wel groen en heeft nog wel potentie, maar als je de aardappels zelf bekijkt lijken ze al aardig afgehard.  Wel duidelijk is dat de opbrengst nu achter ligt met het jaar 2016 en nu in de buurt komt van 2013. Toen werden hier ook Ramos aardappelen geteeld. De ruggen zijn inmiddels aardig droog. Ondanks dat een klein beetje nagroei. Het zegt nog niet alles. Het blijven proefrooiingen. Komende week grotere neerslagkansen en koeler weer. Ideaal voor de groei van aardappelen. Maar is dit niet al te laat??

Hieronder in de tabel de proefrooiing van vandaag en van de overige jaren.

 

3 september 2019; 3e proefrooiing aardappelen