9 mei 2019; start sojateelt

Harrysfarm in de verse soja

Dit jaar ga ik een nieuw gewas op ons bedrijf telen, namelijk soja. Niet de droge soja die al een aantal jaren in Flevoland geteeld word, maar verse soja. Afgelopen winter sprak ik Peter Strijk van Dutchsoy en die maakte mij enthousiast. Ik doe samen met 10 andere telers mee met de pilot genaamd FlevoVerseSoja. Er word in 2019 40 ha gezaaid, waarvan ik 2,7 ha teel. Drie kwart van de telers die meedoen zijn biologisch.
De soja wordt binnenkort gezaaid. De oogst is half augustus. De verse, eiwitrijke sojaboontjes worden ook wel Edamame genoemd.

Donderdagmiddag 9 mei was de officiele start van de pilot. Helaas kon ik die middag niet aanwezig zijn omdat ik zelf aardappels moest afleveren.

Gedeputeerde Jan Nico Appelman overhandigt de deelnemende Flevolandse boeren de eerste zakken sojazaad.

9 mei 2019; start sojateelt

Foto;Fotostudio Wierd.

“Provincie Flevoland stimuleert met de pilot de regionale teelt en consumptie van verse sojaboontjes. De Flevolandse koplopers leveren op deze wijze een bijdrage aan de eiwittransitie, doen ervaring op met de teelt van verse soja en verkennen samen de kansen voor het aanbieden van de lokale sojaboontjes bij (regionale) horecagelegenheden en supermarkten”, aldus Jan-Nico Appelman. Teler Tom Peetoom vertelt enthousiast waarom hij heeft besloten deel te nemen aan de pilot FlevoVerseSoja. Het lijkt hem prachtig als de verse boontjes allemaal lokaal kunnen worden afgezet, want er is niks mooiers dan iets maken in de omgeving en het daar direct aan de mensen te kunnen verkopen.
Waarom Soja? Zo ja!
Soja haalt haar eigen stikstof uit de lucht en verrijkt de grond waar de groenten die na de soja worden verbouwd veel profijt van hebben. Als er na soja bijvoorbeeld aardappelen worden geplant, kun je op de streep af zien waar de soja gestaan heeft; die planten zijn dan groener. Daarnaast heeft verse soja een relatief kort groeiseizoen. Het gaat in mei de grond in en in augustus kan het al het land af.” Soja kan dus in twee maanden tijd op natuurlijke wijze een uitgeputte grond een boost geven.
Sinds 2016 vervijfvoudigde de afzet van verse soja via de Nederlandse supermarkten. Het eiwitrijke boontje kreeg vooral bekendheid via sushi-restaurants. De stevige bite, nootachtige smaak, het verse karakter en brede toepasbaarheid maakt dat steeds meer Nederlanders ze ook thuis willen nuttigen. Bijvoorbeeld als saladeverrijker, ingrediënt in wokgerechten of als gezonde snack. De verse soja die nu in de winkels ligt, is grotendeels afkomstig uit Azië. Met een goed aanbod van de Flevolandse boeren kan straks ook verse soja van Nederlandse bodem gegeten worden.
FlevoVerseSoja onderdeel van Growning Green Proteins
Met het programma Growing Green Proteins onderzoekt de provincie de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie. We brengen boeren, ontwikkelaars, ondernemers, onderzoekers en onderwijs bij elkaar om innovaties te ontwikkelen, kansen te benutten en barrières te slechten. Met meerdere pilots (o.a. FlevoVerseSoja) en de challenge ‘Eet als een pionier’ zetten we in Flevoland gezamenlijk plantaardige eiwitten op de kaart. (Bron; Provincie Flevoland)