1 mei 2019; akkerranden zaaien

Akkerranden zaaien

Woensdagmorgen 1 mei heb ik langs de Vuursteentocht een 3 meter brede akkerrand ingezaaid. Deze akkerrand valt onder het project Schoner Water Flevoland van het Flevolands Agrarisch Collectief (FAC).

In Schoner Water Flevoland leveren de deelnemers blauwe diensten voor het waterbeheer in Flevoland. Waterschap Zuiderzeeland en het FAC willen met bufferstroken tussen de gewassen en de waterlopen de waterkwaliteit verbeteren. Bufferstroken van 3 of 6 meter breedte verminderen de belasting van het oppervlaktewater met gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Daarnaast hebben de bufferstroken meerwaarde voor bestuivers, vlinders, kleine zoogdieren en vogels. Het FAC streeft naar de aanleg van bufferzones te spreiden over Flevoland. ( Bron; Flevolands Agrarisch Collectief)

Langs ons bedrijf liggen langs alle watergangen akkerranden van minimaal 3 meter breed. Langs de Elandweg liggen vanaf 2016 twee kruidenrijke akkerranden van 9 meter breed. Deze akkerranden vallen onder het ANLb, het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Van 1 akkerrand zaai ik een deel opnieuw in. De overige randen vallen onder Schoner Water Flevoland. De akkerrand langs de Vuursteentocht wordt ook opnieuw ingezaaid.

Er is een mengsel gezaaid met diverse grassen, kruiden en bloemen erin.


De bestaande akkerranden beginnen al te bloeien.