3 oktober 2018; suikerbieten laden

Suikerbieten laden

Maandagochtend 3 oktober rond 4.30 uur stond de shovel en een eerste vrachtwagen van Post en Haveman op ons erf om de nog vers gerooide suikerbieten op te halen die een dag eerder waren gerooid. De suikerbietencampagne loopt inmiddels al een paar weken en ligt in Flevoland zelfs iets voor op schema. Doordat de opbrengsten op andere plekken in Nederland door de droge zomer dit jaar tegenvallen kunnen telers hier in Flevoland wat extra leveren.

Van de ca. 6 ha suikerbieten die op het erf en bij de molenplaat van de windmolen lagen is 535 ton netto suikerbiet afgeleverd. Het gemiddelde suikerpercentage komt uit op 17,41 %. Er waren twee vrachten bij met een suikergehalte van 17,9 %. Dit is alles te danken aan het KWS ras EvaMaria, die al heel vroeg veel suiker kan produceren. De winbaarheid komt gemiddeld uit op 91.2. De netto-opbrengst komt uit op net iets onder de 90 ton/ha. Al met al valt me dat na een droge hete zomer allesbehalve mee.